EEN OPRUIMCOACH VOOR IEDEREEN..

VEEL MENSEN DENKEN BIJ HET WOORD OPRUIMCOACH AL SNEL AAN EEN STRENGE EN DOORTASTENDE DAME. ZO EENTJE DIE VOOR HAAR BEZOEK METEEN MAAR EVENTJES EEN CONTAINER BESTELT VOOR AL JOUW OVERBODIGE SPULLEN, NET ZOALS IN SOMMIGE TV PROGRAMMA’S. MAAR DEZE PROGRAMMA´S GAAN VAAK OVER EXTREME SITUATIES. IN DE HUIDIGE (CONSUMPTIE)MAATSCHAPPIJ IS HET INSCHAKELEN VAN EEN OPRUIMCOACH EIGENLIJK EEN HEEL LOGISCH GEVOLG VAN DEZE TIJD VAN DRUKTE EN OVERCONSUMPTIE.

Het dagelijks leven vraagt om enorm veel planning, het nemen van beslissingen en doelgericht handelen. We leven tenslotte in een wegwerpmaatschappij. We krijgen heel veel prikkels binnen, onder andere dat spullen ons een status en een beter leven geven. Ook gaat tegenwoordig alles heel snel. Nieuwe spullen zijn vaak met één druk op de knop gekocht. Om alle prikkels en beslissingen te beoordelen gebruiken we verschillende vaardigheden en denkprocessen. Dit zijn de executieve functies, die ons helpen ons gedrag te plannen. We doorlopen hiervoor meerdere stappen. Eerst maken we een beslissing, dan bedenken we hoe we dat gaan uitvoeren en of dit een goed idee is. Dan gaan we doelgericht handelen. Doordat tegenwoordig alles veel sneller gaat is er vaak niet eens de tijd om stil te staan bij het nemen van beslissingen, laat staan bij het plannen en uitvoeren van beslissingen. Dat is jammer, want hierdoor hoopt rommel zich vaak op, raak je het overzicht kwijt op je spullen en ben je veel tijd kwijt aan het onnodig zoeken naar spullen. Dit kan weer leiden tot te laat komen, tijdgebrek, onnodig spullen kopen, frustratie en ruzies over het huishouden en klusjes. Dus ook zonder dat je woning toe is aan een opruimbeurt waar containers bij te pas moeten komen is het inschakelen van een opruimcoach dan ook vaak een slimme zet. En een kans om eens heel bewust stil te staan bij onze spullen, inrichting en huishouden.

Voor alle mensen…

In mijn werk als opruimcoach kom ik met een grote diversiteit aan klanten in aanraking. Iedereen die graag handvatten wil voor een opgeruimder leven (en hoofd) kan mijn hulp inroepen. Mensen met een drukke baan, vrijgezellen en gezinnen met (jonge) kinderen. Maar ook mensen met een anders werkend brein (bijvoorbeeld mensen met ADHD, ADD, autisme en ASS), mensen met lichamelijke klachten (tijdens de ziekteperiode, maar ook tijdens het herstel), mensen met een depressie of burn-out en mensen met een dwangstoornis. In alle gevallen zorgt opgeruimd wonen voor ruimte, regelmaat en houvast. Door overbodige spullen op te ruimen en de overige spullen een, bij jouw leven passende, vaste plek te geven kan je rust en ruimte in woning en hoofd creëren.

Een opruimcoach is op allerlei gebied inzetbaar…

Maar een opruimcoach werkt op een nog breder gebied. Denk maar aan hulp bij het organiseren van de woning en van het huishouden. En bij het aanbrengen van structuur in de woning, administratie en het dagelijks leven. Met de juiste planning en aandacht kan je veel tijd winnen en rust creëren.

Ook op het gebied van verkoop van je woning en bij verhuizing kan het inhuren van een opruimcoach geld en tijd besparen. Een verhuizing staat hoog op de lijst van ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het is dus heel prettig om dit uit te besteden of onder begeleiding van een opruimcoach te doen. Ook mensen die graag willen verhuizen, maar zich tegengehouden voelen door de hoeveelheid spullen en de hoeveelheid beslissingen die genomen moeten worden hebben baat bij de begeleiding van een opruimcoach.

Het opruimen van een woning na de dood van een dierbare kan een hele intensieve en emotionele klus zijn. Ook hier geldt dat het prettig kan zijn om dit samen met een opruimcoach aan te pakken. Tegenwoordig is vanuit Zweden ook de kunst van döstädning (opruimen voor je doodgaat) in Nederland bekend geworden. Dit is een Zweeds gebruik om je materiële bezittingen tegen het einde van je leven te ordenen. Je zoekt dan uit wat je achter wilt laten aan materiële bezittingen als je er niet meer bent en dit geeft je de kans om waardevolle herinneringen te eren, ook als je er niet meer bent.

Een opruimcoach luistert en denkt mee…

Kortom: een opruimcoach is dus voor iedereen handig. De wensen en behoeften van mijn klanten zijn leidend. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ik alleen blijvende veranderingen kan bewerkstelligen als deze veranderingen goed bij mijn klant passen. Het beroep opruimcoach ( of professional organizer ) doet vermoeden dat de nadruk wordt gelegd op het nastreven van super strakke en ingenieus georganiseerde woningen.

Dit is voor mij echter niet waar mijn beroep om draait. Sterker nog: vraag mij om advies en één van de eerste adviezen zal altijd zijn dat je jouw woning aan moet passen aan je eigen gewoontes in plaats vanje eigen gewoontes aan jouw woning. Ik vind dat je huis er is voor jou en dat jij je er thuis moet voelen. Je woning hoort jouw leven en jouw behoeftes te complementeren.

Leefruis

Leefruis is voor mij de essentie van wonen, omdat dit karakter geeft aan jouw woning. Je mag zien dat er in geleefd wordt en door wie, mits dit ook weer snel is opgeruimd. Ik bepaal dus niet wat moet blijven en wat weg moet en ik bepaal niet welk item waar hoort. Iedere klant is weer anders, dus we gaan samen op ontdekkingstocht…

Nu-Opgeruimd Wonen
Auteur: Mirjam Wijnands