ALS IK AAN 5 MENSEN VRAAG WAT OPGERUIMD WONEN VOOR HUN BETEKENT ZAL IEDEREEN EEN ANDER IDEE, GEVOEL OF BEELD BESCHRIJVEN. VOOR MIJ PERSOONLIJK BETEKENT OPGERUIMD WONEN DAT IK IN MIJN LEEFOMGEVING GEEN EMOTIONELE EN FYSIEK AANWEZIGE BAGAGE VAN MIJN SPULLEN MEER ERVAAR. VANDAAR DAT IK OPGERUIMD WONEN OOK METEEN ASSOCIEER MET EEN OPGERUIMD HOOFD, HUMEUR EN LEVEN.

Waar we het waarschijnlijk wel over eens zijn is dat je tijdens het opruimen rommel opruimt. Maar wat is rommel nu eigenlijk? In het Koenen Nederlands woordenboek valt onder rom-mel te lezen:
Overhoop liggende hoeveelheid spullen; wanordelijke boel. Rotzooi. Dingen van weinig waarde. Ondeugdelijke waar; troep.

Wat betekent rommel voor jou?

Aan deze omschrijvingen kunnen we eigenlijk al afleiden dat rommel voor iedereen anders is. Een overhoop liggende hoeveelheid spullen en/of wanordelijke boel lijkt op het eerste gezicht nog een redelijk duidelijke omschrijving van het woord rommel. Maar wat als je in die overhoop liggende berg of stapel spullen precies weet waar alles ligt? Is er dan ook nog sprake van rommel? Dingen van weinig waarde levert verder ook weinig uitsluitsel op. Emotionele waarde is immers ook waarde.

Wat voor de één rommel is, is dat voor de ander dus duidelijk niet. Maar een te veel aan spullen kan je leven behoorlijk beïnvloeden en ongewenste gevolgen hebben op allerlei aspecten in je leven:

 • Financieel
  Koop je vaak spullen om achteraf tot de ontdekking te komen dat deze al in je bezit waren?  Of koop je spullen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt?
 • Stress
  Voel je je overweldigd als je aan je spullen denkt? Geeft alleen de gedachte aan het uitzoeken van je spullen al spanning?
 • Schaamte/Eenzaamheid
  Schaam je je voor je visite? Nodig je vanwege je spullen (bijna) niemand meer bij je thuis uit?
 • Tijdgebrek
  Neemt het onderhouden van je spullen heel veel van je tijd in beslag? Moet je vaak zoeken naar je spullen en kom je daardoor in tijdnood?
 • Ruimtegebrek
  Nemen je spullen een te groot deel van je huis in beslag? Misschien zelfs wel zo veel dat er een onveilige situatie ontstaat? Of belemmeren ze je om gebruik te maken van de gemakken die je woning te bieden heeft?

Het woord rommel kunnen we dus misschien gebruiken als spullen je leven op een negatieve manier beïnvloeden. Het wordt tijd je leven terug te nemen als deze rommel het leven wat je eigenlijk wilt leiden in de weg staat.

Signalen die duiden op rommel

Door te herkennen en erkennen tegen welke problemen jij aan loopt met je rommel ontdek je datgene wat je zo dringend nodig hebt. Simpelweg opruimen is vaak niet voldoende om blijvende resultaten te krijgen. Misschien herken je één of meerdere van de volgende signalen:

 • Heb je simpelweg nooit tijd om op te ruimen?
 • Lijkt het of je continue van voren af aan begint met opruimen?
 • Functioneert je opbergsysteem niet goed?
 • Koop je meer spullen dan dat je eigenlijk nodig hebt?
 • Heb je allerlei ‘projecten’ waar je niet aan toe komt, maar die je toch bewaart?
 • Roepen je spullen veel herinneringen en emoties bij je op?
 • Bewaar je allerlei spullen die je niet gebruikt, omdat je bang bent dat je ze uiteindelijk toch nodig hebt?
 • Bewaar je apparaten/spullen die kapot zijn. omdat je ze in de toekomst nog wil maken of omdat de onderdelen misschien nog van pas kunnen komen?

Bekijk je gedrag, je gevoelens en je denkpatronen omtrent je omgang met je spullen. Je gedrag komt ergens vandaan. Naast de ergernis en de last die je ervan ervaart levert het je blijkbaar ook wat positiefs op.

The Golden Circle

De Britse managementgoeroe Simon Sinek heeft het Golden Circle model opgesteld. Dit model wordt vaak toegepast op bedrijven en organisaties, maar kan ook prima voor individuen gebruikt worden. De Golden Circle vormt dan een mooi hulpmiddel bij het verkrijgen van zelfinzicht. Het is een eenvoudig model dat uit drie cirkels bestaat. De kern van de cirkel is Waarom, daarna volgt Hoe en de buitenste cirkel vertegenwoordigd Wat.

Als we gaan opruimen werken we in deze cirkel vaak van buiten naar binnen. We kijken naar wat de resultaten van je gedrag zijn (de rommel). Dan kijken we hoe we deze rommel kunnen wegwerken. Eventueel denken we nog na over waarom onze rommel ontstaat. Simon Sinek stelt echter dat het verschil tussen succes en falen zit in het weten waar je naar toe wilt. Daarom is het volgens hem belangrijk om te beginnen bij het waarom. Je waarom is je geloof of je overtuigingen. Het hoe zijn je acties en het wat zijn de (meetbare) resultaten van die acties.

Van binnen naar buiten werken

Dan ontstaat er ineens een hele andere manier van opruimen. Je start met duidelijk te krijgen waarom je doet wat je doet. Stel jezelf vragen. Hoe komt het dat mijn administratie een bende is? Wat zorgt ervoor dat ik het moeilijk vind om papieren informatie weg te doen? Welke overtuiging zit daar achter?

Vervolgens bepaal je hoe je dit het beste kunt veranderen. Hoe ga ik actie ondernemen? Welke aanpak past het beste bij mij?
Tot slot maak je je doel meetbaar en realistisch. Wat merk ik heel concreet van deze veranderingen in mijn dagelijkse leven?

 

Laat (geestelijke) rommel niet langer je leven bepalen en ga aan de slag met de Golden Circle. Natuurlijk help ik je graag verder mocht je er alleen niet uitkomen. Dan werpen we samen licht op deze (schaduw)kant van je leven en ontdekken we hoe je rommel uit je leven kan bannen.

Nu-Opgeruimd Wonen 
Auteur: Mirjam Wijnands