De feestdagen zijn inmiddels achter de rug en we keren langzamerhand terug naar het dagelijks leven. Alleen hebben we nog wel in januari de nieuwjaarsborrel waarbij de goede voornemens die je hebt genomen er nog zijn. Hoe leuk en gezellig de feestdagen ook zijn, in december confronteren we onszelf met dingen die we graag anders zouden willen doen.

Goede voornemen zijn niet altijd leuk

Leuke dingen stellen we niet uit, maar met minder leuke dingen hebben we die neiging wel. Het veranderen van onze ongenoegens stellen we dan vaak ook bewust uit tot het nieuwe jaar. We willen namelijk wel veranderen en we weten vaak ook wel wat we moeten doen om te veranderen, maar het is niet altijd even leuk en kan daardoor dus ook mislukken.

Nieuwe voornemens maken voor het komende jaar is positief, maar er is meer voor nodig dan alleen de overgang van het ene jaar naar het andere om ze te bereiken. Een doel stellen om in 2023 een schoon en georganiseerd huis te hebben klinkt bijvoorbeeld geweldig, maar het daadwerkelijk nemen van de stappen die nodig zijn om dat te realiseren kan overweldigend en moeilijk zijn.

Het is mogelijk dat je twijfelt aan je eigen capaciteiten om het waar te maken, wat leidt tot uitstelgedrag en het uitstellen van taken die op de lange termijn juist gunstig zouden zijn. Om deze voornemens werkelijkheid te laten worden, is het opdelen in kleinere, haalbare stappen de sleutel. Op die manier kun je voortdurend naar je doelen toewerken met kleine successen onderweg.

De tijd nemen om te plannen en haalbare doelen te stellen kan je helpen om op een meer beheersbare manier vooruitgang te boeken met je voornemens. Met deze aanpak kun je voorkomen dat je je overweldigd voelt door grote taken en je in plaats daarvan richten op kleinere stappen in de goede richting.

Dit zal je ook helpen vertrouwen op te bouwen in jezelf en je vermogen om te bereiken wat je je hebt voorgenomen. Met toewijding en een plan kun je je voornemens in het komende jaar en daarna bereiken. Als je dit niet doet en je blijft twijfelen aan je capaciteiten dan zal je het doel blijven uitstellen.

De donkere speeltuin

Tim Urban is een ervaringsdeskundige op het gebied van uitstellen. Hij schrijft daar verhelderende blogs over op zijn website Wait but why. H

Het brein wat rationele beslissingen neemt weet niet hoe het om moet gaan met dit aapje. Hierdoor belandt de rationele beslissingsmaker vaak in de Donkere Speeltuin. Dit is een plek die uitstellers goed kennen. Hier vinden vrijetijdsactiviteiten plaats op tijden dat deze activiteiten helemaal niet plaats mogen vinden. Het aapje denkt namelijk alleen maar aan het nu. Als je honger hebt, eet je. Als je moe bent ga je slapen en als je verder niets moeilijks doet dan ben je een behoorlijk succesvolle aap.

Echter is het probleem dat het brein van de rationele beslissingsmaker in de mensenwereld leeft. Waardoor die dus verder moet denken dan onmiddellijk plezier. Dit lukt vaak pas als het Onmiddellijke Beloning Aapje geconfronteerd wordt met het Paniek Monster. Dit schijnt het enige te zijn waar het aapje bang voor is. Op dat moment kan het brein het weer overnemen. Maar vaak is het dan al te laat en levert het minder goed werk af door tijdgebrek en stress.

Het grappige is dat de Donkere Speeltuin onder veel namen bekend is. In dit artikel beschrijft een dokter hoe zijn cliënten met ADHD niet over een innerlijke klok lijken te beschikken. Voor hen zijn er twee tijden, namelijk Nu en Niet Nu.

Dit besef komt pas als Niet Nu ineens wel Nu wordt. Ze ervaren een gevoel van tijdloosheid en worden gedreven door nieuwsgierigheid naar alle informatie die er in de wereld te vinden is. Ze ervaren impulsen waar ze zichzelf in kwijtraken. De Donkere Speeltuin wordt door deze dokter als de Twilight Zone of La-la land omschreven. Wat voor naam je er ook aan geeft, deze plek is vaak ook herkenbaar voor mensen zonder ADHD.

goede voornemens

Tips om uit De Donkere Speeltuin te blijven

Vaak lijkt het dat wij met onze goede voornemen ook in die Donkere Speeltuin terecht komen. Soms komen we daar het Paniek Monster tegen, waardoor we ineens weer even onder druk gaan presteren om een aankomende crisis af te wenden. Maar we halen niet het maximale uit onszelf en daar ligt tevens onze oorspronkelijke bron van ongenoegen. We kunnen namelijk veel meer succes behalen dan alleen het afwenden van crisissen.

Als jij de onderstaande tips gaat gebruiken dan is de kans groter dat het dit jaar wel gaat lukken om je te houden aan het voornemen wat je hebt genomen. 

Tip 1: Kies één voornemen en visualiseren

Kies één voornemen. Het duurt namelijk een tijd voordat een nieuwe gewoonte inslijt en je deze kan implementeren in je dagelijks leven. Besteed daarnaast een flinke hoeveelheid tijd aan het visualiseren van je voornemen. Maak het echt.

Hoe ziet het eruit? Hoe voelt het? Welke voordelen brengt het met zich mee? Hoe voel je je als je jouw doel bereikt hebt? Maak een moodboard van je doel of van het positieve gevoel, zoek een liedje dat je aan jouw doel laat herinneren of zoek een andere inspiratiebron die past bij jouw motivatie.

Tip 2: Stel tussendoelen en zorg dat ze meetbaar zijn

Bekijk zorgvuldig welke stappen er nodig zijn om je doel te bereiken. Niets werkt zo motiverend als het behalen van je tussendoelen. Hiermee stem je het Onmiddellijke Beloning Aapje namelijk ook tevreden.

Zorg dus dat je tussenstappen meetbaar zijn. De woning opruimen is niet goed meetbaar. Maar het opruimen van de woonkamer en daarna verder gaan met de entree is wel meetbaar. Werk de tussenstappen uit op een manier die goed bij jou past. Je kan bijvoorbeeld een mindmap maken.

Je kan ook heel simpel de tussenstappen opschrijven. Als je snel afgeleid bent is het heel belangrijk dat je per tussenstap weet waarom je deze stap neemt. Maak je doelen en je tussenstappen daarom zo visueel mogelijk. Hang je doelen en planning in het zicht. Maak gebruik van Post its en digitale reminders.

Tip 3: Elk tussendoel moet een realistische deadline hebben

Stel per tussenstap een realistische deadline. Plan vervolgens de eerste stappen meteen in je agenda in. Als je geplande tijdspanne goed blijkt te zijn kan je de rest van de tussenstappen inplannen. Maak gebruik van handige to-dolijsten, zoals op Tuxx te vinden zijn.

Tip 4: Zeg het tegen andere mensen

Deel je goede voornemen met anderen. Dit werkt motiverend en vergroot je kans op succes. Je kunt ook een opruimcoach zoeken waar je je ervaringen mee kan delen.

Tip 5: Koop niet nog meer spullen om op te bergen, kijk eerst wat je al hebt

Beheers de impuls om te gaan shoppen voor kasten, opbergers en andere leuke organizing producten. Vaak strand het goede voornemen namelijk zodra alle producten gekocht zijn. Ruim eerst op en geef je spullen een vaste plaats die bij jouw levensstijl past. Als finishing touch kan je dan, waar nodig, je nog uitleven met opbergproducten.

Blijf je tegen weerstand of andere problemen aanlopen? Schakel dan hulp in. Ik kan je helpen of een andere deskundige op het gebied waar jij tegenaan loopt.

Nu-Opgeruimd Wonen
Auteur: Mirjam Wijnands