IEDERE DAG NEEM JE JOUW AGENDA VOOR DE VOLGENDE DAG ALVAST DOOR. DOOR PRIORITEITEN TE STELLEN EN JE DAG GOED IN TE DELEN KAN JE IMMERS EFFICIËNTER WERKEN EN MEER BEREIKEN. HELAAS MERK JE DAT JE VAAK NIET TOEKOMT AAN DE TAKEN DIE JE GEPLAND HEBT. SIMPELWEG OMDAT HET JE AAN ENERGIE ONTBREEKT. HIERDOOR STAPELEN DE TAKEN ZICH OP EN WORDEN JE TO-DO LIJSTJES STEEDS LANGER.

Timemanagement helpt je om grip op tijd te krijgen, maar als je geen grip op je energieniveau hebt komt deze planning, en hiermee ook de balans in je leven, al snel in gevaar. In de huidige tijdsgeest lijkt alles maakbaar. Helaas kunnen we in de praktijk tegen grenzen aanlopen waar we niets aan kunnen veranderen en waar we mee moeten leren leven.

Misschien zit je laag in je energie vanwege een overvolle agenda of vanwege ziekte en/of een aandoening. Ieder mens is uniek en iedereen heeft een andere voorraad aan energie, waar gedurende de dag, uit geput kan worden. Bovendien is het biologisch ritme bij ieder mens weer verschillend en daarmee dus ook ons beste tijdstip om productief te zijn.

Stel dat je doel een opgeruimde woning is…

Je begint met veel inzet en betrokkenheid aan het plannen van de eerste stappen die je helpen je doel te bereiken. Gaandeweg merk je echter dat je niet alle taken op je planning gedaan krijgt. Langzamerhand gaan de activiteiten die nodig zijn om je doel te bereiken ten koste van andere zaken die je aandacht vragen of van je gezondheid. Toch ga je door, eventueel met iets minder inzet en betrokkenheid. Daarnaast probeer je ook alle andere dagelijkse en wekelijkse zaken weer op te pakken of aan je gezondheid te denken. Na een tijdje alle ballen hoog te hebben gehouden kom je er achter dat het je te veel energie heeft gekost.

Omdat je zo hard hebt gewerkt de afgelopen tijd gun je jezelf nu maar wat rust om hiervan te herstellen. In deze periode slibt je huis langzaam maar zeker weer dicht. Je besluit dat de situatie hopeloos is en dat je jouw doel toch nooit zal bereiken.

Het jojo-effect, maar dan bij opruimen…

Door overbelasting heb je geen energie meer om je planning vol te kunnen houden. Dit lijkt erg op het zogenoemde jojo-effect wat vaak bij diëten voorkomt. Na eerst een streng dieet te hebben gevolgd valt diegene uiteindelijk weer terug in oude eetgewoontes. Hierdoor ga je twijfelen aan je eigen capaciteiten en kan het voelen of je doel nu helemaal onbereikbaar is.

Om je doel op een duurzame manier te kunnen bewerkstelligen is het belangrijk om de noodzakelijke stappen te implementeren in het dagelijks leven.

Manage je energie

Een dag bestaat maar uit een beperkt aantal uur. Hetzelfde geldt voor je energieniveau en op = op. Door het gebruik van time management kunnen we daardoor tegen onze eigen grenzen aanlopen. Er zit dan immers een verschil tussen het ideale plaatje en datgene wat je werkelijk op een dag kan doen.

Daarom vind ik het heel belangrijk om naast het zo efficiënt mogelijk inplannen van je activiteiten ook te onderzoeken hoeveel energie deze activiteiten je kosten. Je brengt dan je eigen “energieverbruik” in kaart om op het juiste energieniveau te blijven. Daar gebruik ik de term energiemanagement voor. Zo voorkom je dat je langzaam maar zeker een tekort aan energie opbouwt, waardoor je een aanslag pleegt op je energieniveau.

Opruimcoach van Nu-Opgeruimd Wonen

Ben jij ook op zoek naar een methode die van jou helpt je doelen te bereiken binnen de grenzen van jouw kunnen! Eentje die jou dus ondersteunt in het behalen van duurzame veranderingen! En wil je jouw eigen unieke productiviteitsmethode ontwikkelen… Dan nodig ik je van harte uit om contact met me op te nemen via het contactformulier of me te bellen of appen voor meer informatie.

Nu-Opgeruimd Wonen  
Auteur: Mirjam Wijnands