Als ik vertel dat ik als professional organizer werk, weet ik van te voren nooit welke reactie ik kan verwachten. De één zegt dat hij nog nooit van dat beroep gehoord heeft. Een ander schiet in de stress en probeert zich meteen zijn of haar eigen huis en huishouden voor de geest te halen.

Alsof ik van de opruimpolitie ben. En weer anderen gaan glimmen van plezier en zien al voor zich dat ik bij hun kom opruimen en schoonmaken. Nu ik erover nadenk, die laatste groep bestaat verdacht vaak uit vrijgezellen mannen.

Vroeger was het beroep ondenkbaar

Vroeger was het idee van een opruimcoach als beroep bijna ondenkbaar. Het boek “Ontspullen” van James Wallman legt uit hoe de industrialisatie de consumptie gedreven maatschappij die we nu hebben in gang zette.

De toenmalige overheid moest een beslissing nemen – ofwel zich richten op minder produceren en de arbeiders meer vrije tijd gunnen, of investeren in arbeid en winst. Ze kozen voor het laatste, wat leidde tot het op grote schaal op de markt brengen van goederen die mensen niet per se nodig hadden.

Dit leidde tot een focus op het kopen van voorwerpen waarmee de eigen status kon worden onderscheiden van anderen – door luxe merken en producten met verschillende kleuren en vormen.

In de loop der tijd zijn we erg afhankelijk geworden van bezittingen als middel om onze positie binnen de maatschappij te handhaven – zonder dat we ons daar zelfs maar bewust van zijn.

De consumptiecultuur heeft ook geleid tot rommel en desorganisatie in veel huishoudens. Onze huizen zijn gevuld met spullen die ons niet langer dienen, maar toch blijven we steeds meer bezittingen verzamelen als een manier om onze plaats in de maatschappij te bevestigen.

Dit is waar de rol van een opruimcoach om de hoek komt kijken. Een opruimcoach kan mensen helpen hun huis op te ruimen en te organiseren, waardoor ze zich kunnen bevrijden van materialistische afhankelijkheid en meer evenwicht in hun leven kunnen brengen.

Tegenwoordig is een opruimcoach een zeer gewild beroep dat rust en harmonie brengt in het leven van veel mensen.

Waarom een opruimcoach kan helpen

De marketingsstrategie om ons meer te laten consumeren sloeg dus aan. En dat is niet voor niets. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat onze hersenen verbindingen weten te leggen tussen dingen en onszelf, simpelweg door er eigenaar van te zijn.

Neurowetenschappers Kyungmi Kim en Marcia Johnson hebben in 2010 een onderzoek gedaan naar de effecten die bezit van spullen op onze hersenen heeft. Dat deden ze door de hersenactiviteit van de deelnemers te scannen tijdens hun onderzoek.

waarom eenopruimcoach

Verhoogde activiteit in de grote voorste hersenkwabben

De deelnemers kregen diverse manden met daarin spullen te zien. Sommige manden waren gemarkeerd met hun eigen naam, anderen manden met de naam van andere deelnemers. Als de deelnemers een mand met hun eigen naam zagen namen de onderzoekers verhoogde activiteit in de grote voorste hersenkwabben waar.

Ook als aan de deelnemers werd gevraagd om hun persoonlijkheid te definiëren aan de hand van spullen zagen de onderzoekers verhoogde activiteit in dat deel van de hersenen.

Beheersen van impulsen en gedrag

Precies in dat deel van de hersenen wat ook betrokken is bij ons zelfbeeld. Wat verantwoordelijk is voor ons zelfbewustzijn, ons verantwoordelijkheidsgevoel en het beheersen van impulsen en gedrag.

Dit maakt dus dat we onze bezittingen sterk als een verlengstuk van onszelf kunnen zien. Het verklaart bovendien waarom we een emotionele verbinding met onze spullen kunnen voelen.

De keerzijde hiervan is dat we soms heel moeilijk afstand kunnen nemen van onze spullen. Het helpt dan om hier met een opruimcoach over te praten en samen uit te zoeken welke emoties je spullen bij je oproepen.

Dat is van mij!

Diverse studies hebben aangetoond dat we ons eigen bezit hoger waarderen dan precies hetzelfde item dat niet van ons is. Dit wordt ook wel het endowment effect genoemd.

Of dit bezit nu zelf gekocht is of gegeven door iemand, het effect blijft behouden. Dit effect is bekend binnen de financiële sector, maar ook daarbuiten. Een bekende studie naar dit effect is die van een universiteitsprofessor, die twee groepen exact hetzelfde doceert.

De professor geeft de éne groep gratis een gloednieuwe koffiemok met het logo van de universiteit daarop. De andere groep ontvangt niets. Een week of twee later vraagt de professor deze twee groepen om de mok te waarderen.

De studenten die de beker ontvingen, gaven gemiddeld een hogere waarde aan de mok dan degene die deze niet ontvingen. En ook op de vraag wat de laagste verkoopprijs van de mok zou zijn, gaf de groep studenten die geen mok hadden ontvangen een gemiddelde prijs die aanzienlijk lager was.

Door onder begeleiding van een opruimcoach op te gaan ruimen voorkom je dat je in deze valkuil stapt. Wat je voor spullen betaald hebt mag geen reden zijn om dat in je huis te laten staan. Zeker niet wanneer je je iedere keer schuldig voelt als je dit item ziet.

Jagen en verzamelen

Op school leren we allemaal dat de mens vroeger leefde als jager en verzamelaar. De mens kwam aan voedsel door op dieren te jagen en door bessen, zaden, noten, planten en wortels te verzamelen. Dit was nodig om in onze eerste levensbehoefte te kunnen voorzien.

Maar zou de jager en verzamelaar in de mens echt helemaal verdwenen zijn? We jagen en verzamelen namelijk nog steeds. Denk maar eens aan onze jacht op koopjes of op de nieuwste iPhone. We omringen ons met verzamelingen die luxe en comfort opleveren en niet nodig zijn voor de eerste levensbehoefte.

Maar deze spullen vragen ook tijd, geld en energie. Want ze moeten onderhouden worden en het hebben van spullen neemt het maken van beslissingen met zich mee. Waar berg je alles op? Veel spullen blijven na aanschaf ongebruikt liggen.

Wat doe je daar mee? Wat houd je en wat gooi je weg? Dat zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. En daar hadden de jagers en verzamelaars van vroeger dan weer geen last van.

Het is dus helemaal niet gek als mensen nog nooit van een opruimcoach hebben gehoord, want het is een relatief nieuw beroep. Maar het is wel een heel logisch gevolg van alle ontwikkelingen op het gebied van ons consumptiegebruik de afgelopen decennia.

Een opruimcoach past dus bij de huidige maatschappij. Het grappige vind ik dat opruimcoaches meewerken aan een ander en nieuw bewustzijn. Een bewustzijn wat je de laatste tijd steeds vaker opmerkt.

Misschien moeten we langzamerhand de jacht op spullen maar staken. Dat scheelt weer in de portemonnee en we doen het milieu er ook een plezier mee. Als je dan ook nog eens je huis ontdoet van alle overbodige spullen en verzamelingen – eventueel met de hulp van een opruimcoach – kan je in een recordtempo je huis schoon maken en houd je nog tijd over ook!

En zoals James Wallman beschrijft in zijn boek, kunnen we dan onze tijd en geld besteden aan het verzamelen van ervaringen! Houden we mooi tijd over om ons leven ééns heel bewust te gaan ervaren. Niet met het nieuwste telefoontje op de bank, maar heerlijk wandelend op het strand bijvoorbeeld.

Nu-Opgeruimd Wonen
Auteur: Mirjam Wijnands

opruimcoach waarom